Nieuws
Uitnodiging voor de Jan Moddermanlezing
Uitnodiging voor de Jan Moddermanlezing 2018 -
Van Annemiek Modderman hebben jullie allemaal een e-mail bericht gehad.
Programma zaterdag 21 april 2018
Locatie: Lutherse Kerk, Haddingestraat 23, Groningen
15.00 uur – Kerk open
16.00 uur – Aanvang Lezing
17.00 uur – Pauze
17.15 uur – Gedachtewisseling met de zaal
18.00 uur – Einde
Kaarten: €12,50 (via de website)
Studenten: €5,- (in de kerk)
Meer informatie:
Jan Modderman Lezing 2018
http://janmoddermanstichting.nl
De afgelopen drieënzeventig jaar is er geen sterker bindmiddel in de Nederlandse samenleving geweest dan de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Onder het motto ‘Dat nooit meer’ dienden de bezetting en de Holocaust als afschrikwekkend voorbeeld, een moreel ijkpunt dat ons denken over vrijheid, democratie en een open samenleving gewicht moest geven, en lange tijd zelfs vanzelfsprekend deed lijken.
Maar met het verstrijken van de tijd is die vanzelfsprekendheid aan het verdwijnen. Vrijheid, tolerantie en internationale samenwerking zijn de inzet van politieke discussie geworden, niet meer het uitgangspunt. Nog steeds dient het nazisme als symbool voor het absolute kwaad, aan welke kant van het politieke spectrum je ook staat. Maar de vraag is of we daar nog wel hetzelfde mee bedoelen, of hetgene wat ons verbond inmiddels niet is verworden tot een schaamlap, die onze verdeeldheid verhult.
In de Modderman lezing 2018 vertelt schrijver en historicus Ewoud Kieft over hoe het lezen van Mein Kampf hem hielp om de huidige politieke polarisatie beter te begrijpen, én hem inzichten bood om het ideaal van de open samenleving weerbaar te maken voor de toekomst. Dit alles onder motto: ‘ken je vijand, en ken jezelf.’
____________
Ewoud Kieft (1977, Haren Gn) is schrijver, historicus en muzikant. In 2017 publiceerde hij Het Verboden Boek, een historisch én persoonlijk onderzoek naar de aantrekkingskracht van Mein Kampf, dat werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en door NRC werd verkozen tot een van de beste boeken van dat jaar. Kieft studeerde geschiedenis in Amsterdam, promoveerde in 2011 aan de Universiteit Utrecht en het Nederlands Instituut voor Oorlogs, Holocaust en Genocidestudies (NIOD). In 2015 verscheen zijn boek Oorlogsenthousiasme - over hoe de Europese culturele elite aan het begin van de twintigste eeuw kon veranderen in militante, oorlogsverheerlijkende radicalen. Inmiddels werkt Kieft aan zijn eerste roman, rond het thema Kunstmatige Intelligentie, en is hij actief als zanger en liedjesschrijver van de Nederlandstalige folkrockband De Harde Liefde.
____________
Reacties
Log in om de reacties te lezen en te plaatsen